Dagens fakta 11 Januari.


Dagens namn

Jan

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 128006
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 100

Betydelse Jan

Jan är en kortform för Janus, namnet på en romersk gud. Janus har också gett namn till månaden januari. Jan är ett mansnamn med tyskt ursprung som använts i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var från början en kortform av Johannes som betyder ”herren är nådig” eller ”Gud har förbarmat sig”. Det kan också vara ett smeknamn för Janice eller Janet som kvinnonamn, eller ett hebreiskt kvinnonamn som betyder ”Guds gåva” eller ”Gud är nådig”.På 1940-talet var namnet ett modenamn. Namnet används ofta i dubbelnamn som Jan-Erik eller Jan-Ove. Personer som heter Jan kan även kallas Janne.Namnsdag: 11 januari, (1986-1992: 20 september, 1993-2000: 24 juni).

Jannike

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 619
Antal män med namnet i Sverige: 0

Betydelse Jannike

Jannike eller Jannicke, är ett kvinnonamn som är en smekform av Jane, Janna, Johanna eller andra femininformer av John, Jan, Johan och liknande. Alla dessa kommer ursrungligen från Johannes.Jannike upplevde en viss popularitetsvåg under 1980-talet, och betyder underbar och atraherande kvinna, då det liknande namnet Jannika kom med i almanackan, men denna har nu ebbat ut och namnet är nu på väg nedför på topplistan. Totalt sett är namnet inte så vanligt.31 december 2005 fanns det totalt 788 personer i Sverige med namnet Jannike eller Jannicke,varav 633 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 4 flickor namnet, varav 2 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 11 januari (sedan 2001)

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Klart och uppehållsväder

-1 °C Vind 2,2 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -4° Daggpunkt -2° Fuktighet 92.8% Sikt 50 km Soluppgång 08:49 Solnedgång 15:07 Dagens längd 6 h 18 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 11 Januari.”

  1. Jag visste inte det om den röda färgen på domherren!
    I min bok om djurens språk ger den budet att skapa tid och utrymme åt sej själv…precis som jag gjort denna veckan. Jag vet att du inte tror på det andliga, just detta kanske inte jag heller tror helt på, men det är alltid kul att titta i boken.
    Ha en fin fredag,
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s