Dagens fakta 28 Januari.


Dagens namn

Karl

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 203469
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 19

Namnsdag: 28 Januari

Betydelse Karl

Mansnamn av germanskt ursprung som avleds från urgermanskans ”karlaz”(man/fri man). Den nuvarande formen av namnet Karl/Carl kommer till oss från fornnordiskan och är identiskt med substantivet karl. I Sverige har många kungar burit detta namn. Det äldsta svenska belägget är en runinskrift ristad av sjöfarare från nuvarande Sverige på en sten på en ö vid Djepnrs mynning i Svarta havet från 1000-talet, Grane gjorde denna stenkista efter Karl, sin bolagsman.  Namnet hör till de allra vanligaste mansnamnen. Stavningen Karl är det tredje vanligaste mansnamnet i Sverige och bars 2008 av 212000 personer. Stavningen Carl är det 12:e vanligaste mansnamnet i Sverige och bars 2008 av 121000 personer. Tar man med båda stavningarna är namnet det vanligaste i Sverige.
Namnet Karl betyder ”fri man”.
Namnet förekommer också i flera dubbelnamn som Carl-Henrik, Carl-Johan, Carl-Albin, etc. Dubbelnamnen kan skrivas med eller utan bindestreck. Andra betydelser: I nordisk mytologi den förste av fria bönder (avlad av Rig) samt även ett namn på Oden.

Karla

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1212
Antal män med namnet i Sverige: 11

Namnsdag: 28 Januari

Betydelse Karla

Karla eller Carla är ett kvinnonamn och feminin form av Karl som är av germanskt ursprung och betyder ”fri man”. Karla kan kanske därför sägas betyda ”fri kvinna”. Namnet har förekommit i Sverige sedan början av 1800-talet och stavades i början huvudsakligen med C. Numera har stavningen med K viss överhand och är också den som används i almanackan. Karla hade en viss popularitet kring förra sekelskiftet, men är inte så vanligt nu för tiden. 31 december 2005 fanns det totalt 2 254 personer i Sverige med namnet Karla eller Carla, varav 1 163 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 10 flickor namnet, varav 4 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 28 januari (sedan 1986),

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet och något snö

-3 °C Vind 4,3 m/s Mulet och något snö Känns som -8° Daggpunkt -4° Fuktighet 87.4% Sikt 12 km Soluppgång 08:18 Solnedgång 15:49 Dagens längd 7 h 31 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 28 Januari.”

  1. Massa snö har det ramlat ner hos mej i går och i natt, skatorna stoppar ner hela huvudet i snön för att få tag på frön som ramlat ner, det ser jättekul ut 🙂
    Ha en fin dag,
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: