Dagens fakta 2 September.


Dagens namn

Justina

 • Antal kvinnor 892 st (212 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 2 september

Betydelse:

Justina är ett latinskt kvinnonamn, femininformen av namnsdagsgrannen Justus. Justina har funnits i almanackan länge, till minne av en from kvinna som dödades av hunnerna. Namnet är ovanligt i Sverige.31 december 2005 fanns det totalt 989 personer i Sverige med namnet,varav 127 med det som tilltalsnamn.Namnsdag: 2 september, (1901-1992: 15 juni).Vid förändringen av namnlängden i slutet av 1800-talet fick Justina också maka på sig, från den 16 till den 15 juni, eftersom man ville ha in Axel på Axel Oxenstiernas födelsedatum den 16 juni. 1993 flyttades namnsdagen till den nuvarande 2 september. Betydelsen kommer från latinets ”justicia” som betyder rättvisa, därmed har även namnet Justina den betydelsen.

Justus

 • Antal män 514 st (203 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 2 september

Betydelse:

Justus är ett latinskt mansnamn med betydelsen rättvis som använts i Sverige sedan 1600-talet.Namnet är mycket ovanligt. Sedan mitten på 1990-talet får dock en handfull pojkar varje år namnet som tilltalsnamn. 31 december 2005 fanns det totalt 383 personer i Sverige med namnet,varav 115 med det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+13 °C Vind 2,4 m/s Känns som +12° Daggpunkt +10° Fuktighet 84.7% Soluppgång 05:47 Solnedgång 19:50 Dagens längd 14 h 3 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 2 September.”

 1. Det var länge sen man hörde dessa namn 😉 Justina känner jag igen från buskis om jag inte har fel. Det är inte många som heter det längre ser jag in din upplysande text. Vi har ungefär samma väder här som hos dig

  Ha en skön dag
  kram från Malin

 2. Hu, bara 3 grader, brrr. Såg att en kompis i Limmared skrapade bilrutan i går morse.
  Sv: De hade bil under några år då barnen var små, men annars har de klarat sej med att låna eller hyra. Då jag bodde i sthlm hade inte jag heller bil sen jag skilde mej. Det behövdes ju inte då kommunikationerna är bra där.
  Ha en fin dag
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: