Dagens fakta 3 September.


Dagens namn

Alfhild

  • Antal kvinnor 1 184 st (223 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 3 september

Betydelse:

Kvinnonamnet Alfhild eller Alvhild är ett fornnordiskt namn sammansatt av alf/alv (se alfer) och hild som betyder ”strid”.Namnet är mycket ovanligt, endast 2 personer fick namnet som tilltalsnamn under 1990-talet. Den 31 december 2005 fanns det totalt 2760 personer i Sverige med namnet Alfhild eller Alvhild, varav 833 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 flickor något av namnen, men ingen fick det som tilltalsnamn.

Alva

  • Antal kvinnor 18 603 st (14 502 tilltalsnamn)
  • Antal män 6 st
  • Namnsdag 3 september

Betydelse:

Kvinnonamnet Alva Betyder
Alf och har bara använts i Sverige sedan 1845. Namnet var populärt på 1910-talet, men inte alls i nivå med den modevåg som namnet haft de senaste 10 åren.31 december 2005 fanns det totalt 9 498 personer i Sverige med namnet Alva och 7 204 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 920 flickor namnet, varav 769 fick det som tilltalsnamn. Nu finns det totalt 16 553 personer med namnet Alva var av 12 887 har det som tilltalsnamn. Alva betyder även älva och den goda.Som nordiskt kvinnonamn kommer det från Alf som betyder ”alv”. Det har även betydelsen ”Alv-armé”. I de flesta andra länder, särskilt de latinamerikanska och arabisk-talande, är namnet unisex och stammar från latin eller hebreiska och har då innebörden ”vit/ljus” alt. ”ljushyad”,”den ljusa” och ”upphöjd/uppsatt”. På mongoliska betyder Alva vitvaror och på samiska dörrhandtag. Inom den japanska kulturen har Alva varit ett högt uppsagt namn och betyder påse och kasse.På spanska likställs namnet med Alba och betyder då ”morgonens första strålar/soluppgång”.

Kalender 2020<>3 September Skolledarnas dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+16 °C Vind 3,7 m/s Känns som +15° Daggpunkt +14° Fuktighet 87.9% Soluppgång 05:49 Solnedgång 19:47 Dagens längd 13 h 58 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 3 September.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s