Dagens fakta 10 Mars.


Dagens namn

Ada

  • Antal kvinnor 1 399 st (717 tilltalsnamn)
  • Antal män 10 st
  • Namnsdag 10 mars

Betydelse:

Kvinnonamnet Ada är dels en kortform av Adela som betyder ”den ädla”, dels ett namn av hebreiskt ursprung med betydelsen ”prydnad”. Två kvinnor i Bibeln heter Ada; dels Esaus hustru, och dels den första av Lemeks hustrur – den sistnämnda är den andra kvinnan efter Eva som nämns vid namn i Bibeln. Det började användas som dopnamn i Sverige i början på 1800-talet. Namnet har länge varit ovanligt men visar just nu en uppåtgående trend.
Kuriosa:På KTH är Ada benämningen på Osquars respektive, såvida det inte är Osqulda.Ada är också ett modernt och populärt namn på turkiska och betyder ö. I Nigeria betyder Ada första dottern.


Edla

  • Antal kvinnor 1 291 st (295 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 10 mars

Betydelse:

Kvinnonamnet Edla är av germanskt ursprung och ursprungligen en kortformav namn som börjar på Edil-, exempelvis Ediltrud. Det har i Sverige sedan snarare kommit att associeras med ordet ”ädel”. Namnet stavades ursprungligen Edela och började användas i Sverige på 1500-talet. Namnet hade sin storhetstid i början av 1900-talet och har varit vanligast i södra Sverige. Idag är de flesta bärarna kvinnor över 80 år, men namnet har visat en uppåtgående trend det senaste decenniet.

Kalender 2021<>10 Mars,,V8-motorns dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-4 °C Vind 6,6 m/s Soluppgång 06:24 Solnedgång 17:38 Dagens längd 11 h 14 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 10 Mars.”

  1. Min första bil hade bara två cylindrar, det skulle alltså behövas fyra stycken Fiat 126 för att fira denna dag 😀 Anders har många gånger försökt förklara hur en tvåcylindrig bil kan vara en fyrtaktare, men jag vägrar begripa… 😉

    Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: