Dagens fakta 7 Maj.


Dagens namn

Carina

 • Antal kvinnor 46 592 st (29 666 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 7 maj
 • Andra stavningar Karina

Betydelse:

Kvinnonamnet Carina eller Karina kommer från det latinska ordet carus som betyder kär. Med stavningen Karina kan det också uppfattas som en variant av Karin som är en svensk form av Katarina med betydelsen den rena eller den kyska. Carina var en kristen martyr på 200-talet som blev helgonförklarad.
Under medeltiden, förekom det att den som bar namnet Carina, skulle dra sig till de som bar ett namn efter begreppet ängel. Vilket skulle leda till harmoni samt lycka till familjen. Många kungar döpte sina döttrar till Carina, då de främst föredrog söner, och detta var för att dottern skulle bringa lycka och harmoni i kungafamiljen.Namnet kom till Sverige i slutet av 1800-talet men infördes i namnsdagslistan först 1986.Äldsta belägg i Sverige, år 1877. Namnet hade en popularitets-topp under 1960-talet.

Carita

 • Antal kvinnor 2 141 st (1 171 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 7 maj

Betydelse:

Kvinnonamnet Carita är ett italienska italienskt namn som kommer av det latinska caritas, -kärlek- eller -barmhärtighet-.Namnet är relativt ovanligt i Sverige men hade en popularitetstopp under 1970-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2187 personer i Sverige med namnet,varav 1229 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 8 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 7 maj (1986-1992: 24 augusti, 1993-2000: 19 september).Kategori: Kvinnonamn.

Kalender med temadagar 2021<> 7 Maj,,Internationella tubadagen
Byxfria dagen,,Grillens dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 12,7 m/s Känns som -5° Mulet med byar av snöblandat regn Daggpunkt +1° Fuktighet 93.1% Soluppgång 04:29 Solnedgång 21:05 Dagens längd 16 h 36 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

8 reaktioner till “Dagens fakta 7 Maj.”

 1. Duggregn och 12C. Kollade just och såg, att Washington DC
  ligger på samma latitude som Lissabon, Portugal !

  1. Ja det är lite skillnad mot var jag bor,Skutskär ligger nära 60:e breddgraden.på din sida av världen så motsvarar det norra Canada..Efter lite lätt snöfall i morse, nu har solen kommit fram +18 grader,hoppas finvädret håller i nu..Haé Kram.

 2. Nu mulnar det på men solen visade sig hela förmiddagen. Lite mer regn att vänta innan det vänder tror jag! temperaturen ligger i alla fall på plus!
  Alla Carinor får njuta oavsett väder!
  Kram!

 3. Det brukar ofta bli så att man modifierar recepten.
  Sklnt att det klarnar upp hos dej.
  Jag körde från Böda för en timme sen, då var det lite ljusare på himlen, när jag kom till Borgholm blev det mörkare så det skiljer en del på dessa 5 mil.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: