Dagens fakta 18 Augusti.


Dagens namn

Ellen

 • Antal kvinnor 28 060 st (15 665 tilltalsnamn)
 • Antal män 5 st
 • Namnsdag 18 augusti

Betydelse:

Ellen betyder den lysande/strålande eller guds ljus, fackla. Kvinnonamnet Ellen har flera ursprung. Dels är en engelsk form av Helena (kvinnonamn) Helena som är ett grekiskt namn med betydelsen ”lysande”, ”strålande” eller ”fackla”. Dels är det en dansk form av Elin som också kommer från Helena. Ellen är på väg att bli ett av 2000-talets stora modenamn. Under 1990-talet ökade populariteten kraftigt och under 2000-talet har namnet legat på mellan 21:a och 25:e plats på topplistan.

Lena

 • Antal kvinnor 83 081 st (55 601 tilltalsnamn)
 • Antal män 3 st
 • Namnsdag 18 augusti

Betydelse:

Kvinnonamnet Lena har förekommit i Sverige under minst 600 år. Lena kan uppfattas som en kortform av Magdalena eller Helena (kvinnonamn). Båda namnen är grekiska; Helena (ursprungligen Elena) betyder ”vackra” och Magdalena betyder ”kvinna från Magdala”. Magdala är en by vid Genesarets sjö. Lena betyder även ljus.Andra betydelser av namnet än de ovannämnda finns. Namnet förekommer också i dubbelnamn som till exempel Anna-Lena. Den finska formen av namnet är Leena. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1481. Namnet var mycket vanligt på 50-, 60-och 70-talet, men ligger just nu nedanför 200-strecket på topplistan.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14 °C Vind 9,4 m/s Mulet och regn Känns som+12° Daggpunkt+14° Fuktighet96.2% Soluppgång 05:07 Solnedgång 20:39 Dagens längd 15 h 32 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 18 Augusti.”

 1. Aha, då är det pendlingsavstånd för Binge.
  En period bodde jag på slottsgatan, precis vid Vasaskolan, det huset finns nog inte kvar, ett tvåvånings trähus, kontor nere och 2-rums lgh över, 16 grader på vintern och bara kallvatten till brorsan satte in en gammal varmvattenberedare.
  Kram

 2. Så svågern har FF hemma nu då syrran är kvar på landet! Frufritt alltså! Tror inte jag frågat förr om de bor i Gävle?
  Regn här i dag igen, jaja, det är ju regntider över hela landet, har jag förstått.
  Ha en fin dag,
  kram

 3. Jag har en väninna som heter Lena. Ellen känner jag ingen. Alltid intressant läsning ang historiken över namnen. Tur att jag tittade in för då skall jag gratulera Lena på namnsdagen

  Kul att du satt bilder på dig själv under alla årtionden. Det syns fortfarande att det är du så du är dig lik.

  Ha en fin onsdag
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: