45 år av Släktforskning..


Jag har kommit ner till mitten 1600 tal på pappas sida,även på min mormors sida,någon morfar har jag inte funnit.Så mitt släktträd saknar ett led på min mammas sida.Fader okänd så där kommer jag inte vidare.Mitt Släktträd med 6 generationer ser ut som här nedan..

Lite spännande berättelser har jag funnit.Samuel Turunen Med soldatnamnet Mört,Dragon (trumslagare).Samuel Mört. Född 1693 i Brahestad, Österbotten, Finland. Död 1741-11-18 i Sikås, Hammerdal sn. Soldat i Österbottens regemente, bonde i Hammerdal.Han deltog förmodligen i det Armfeldtska krigståget till Tröndelagen och även varit med om den förödande marschen över gränsfjällen nyåret 1719. I kyrkboken berättas det att han ”afkylde sina fötter 1718 på fjällen”. Efter krigsslutet hade Samuel kvarstannat i Jämtland och Hammerdalstrakten. Gifte sig ca 1721-22 med den något äldre Karin Israelsdotter från Ede i Hammerdal. De fick bl a två söner innan Samuel vid 48 års ålder avled 1741..En av Samuels söner..Soldaten vid Jämtlands dragonregemente med soldatnamnet Rosenblad. Slutade och kom till Ormsjö med sin bror. I Åsele dombok från år 1756 står följande att läsa under paragraf 6:”S.D. Anmälte sig 1:e Nybyggaren Johan Nyberg i Ormsjön, i anseende till sin ålder och orkeslöshet vara föranlåten att öfverlämna sitt åboende nybygge i berörde Ormsjön här i Åsele Lappmark beläget till sin måg Dragonen wid Kongl. Jemtelands Regementte och Majorens Compagnie, Manhaftig Israel Samuelsson Rosenblad.Farmor är en ättling till denne Samuel Turunen Mört.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “45 år av Släktforskning..”

  1. Jösses så duktig du har varit med din släktforskning! Tänk så många öden och så många olika gener man har från våra förfäder. Det är hisnande att tänka på!
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: