Dagens fakta 12 Oktober.


Dagens namn

Manfred

 • Antal män 3 025 st (1 118 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 12 oktober

Betydelse:

Manfred är ett mansnamn med tyskt ursprung. Betydelsen av första delen av namnet är oklar. Det kan möjligtvis komma från ordet magan – ”makt”, ”kraft”, ”styrka”, eller kanske vara samma som dagens ”man”. Sista delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”. Namnet har använts i Sverige sedan början av 1800-talet och var relativt populärt runt förra sekelskiftet, men minskade sedan mycket i frekvens. En viss ökning har dock skett det senaste decenniet.31 december 2005 fanns det totalt 2968 personer i Sverige med namnet,varav 787 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 37 pojkar namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 12 oktober (sedan 2001, dessförinnan på 14 oktober sedan 1901)

Valfrid

 • Antal män 1 325 st (63 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 12 oktober

Betydelse:

Valfrid är ett mansnamn med tyskt ursprung. Första delen av namnet kommer antingen från ordet waltan – ”härska”, ”styra” eller walah – ”främling”, och andra delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”.Valfrid har använts som dopnamn i Sverige sedan 1700-talet men är idag mycket ovanligt – endast ett par pojkar har fått det som tilltalsnamn det senaste decenniet.31 december 2005 fanns det totalt 2 356 personer i Sverige med namnet,varav 113 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 14 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 12 oktober (sedan 1830)

Kalender med temadagar 2021<>12 Oktober
Civilkuragets dag *Internationella reumatikerdagen *
Ada Lovelace-dagenSockerfria dagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+8 °C Vind 7,9 m/s Mest klart och uppehåll Känns som +3° Daggpunkt +5° Fuktighet 83% Soluppgång 07:22 Solnedgång 17:50 Dagens längd 10 h 28 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 12 Oktober.”

 1. Syrran handlar också ur vinguiden, de har tipsat mej om den också, men jag dricker inte så mycket vin numer och det finns många flaskor här hemma redan. Om du gillar rom, tycker jag du ska prova QRM, den blev en av mina favoriter, trots att jag har provat många dyrare och ”finare” sorter.
  Kram

 2. Sockerfria dagen, om inte sockret i frukt räknas så anammar jag detta.
  Melon till ouzo låter gott, något som jag måste försöka komma ihåg att prova.
  Aha, jag brukar välja vin efter etikett ibland, det brukar bli bra, en gång valde jag rom efter flaskan, QRM Ron Quorhum, den hör till mina favoriter när det gäller rom.
  Ha en fin dag,
  kram

 3. Sockerfria dagen tänkte jag definitivt inte fira – jag fick suveränt goda biskvier igår som Jörgen bakat själv. Dom får ju inte ligga och bli gamla… 😉 Istället firar jag Spaniens nationaldag idag 😀

  Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: