Dagens fakta 27 November.


Dagens namn

Astrid

Hur många heter Astrid?

 • Antal kvinnor som heter Astrid 41 604 st (15 759 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Astrid 9 st
 • Namnsdag Astrid 27 november

Vad betyder Astrid?

Astrids är ett urnordiskt namn, bildat av as (gud) och frid (skön), alltså gudaskön, vilket tolkas som gudomligt vacker. Den fornvästnordiska formen var Ásfríðr. Namnet var vanligt under mellankrigstiden, men har också ökat i popularitet de senaste åren.Namnet togs in i almanackan 1907 i stället för Estrid, till ära åt prinsessan Astrid som föddes 1905. Den första kända kvinna var Olof Skötkonungs dotter Astrid som var gift med Olav den helige av Norge på 1000-talet.Sveriges mest kända Astrid är förmodligen författaren Astrid Lindgren som bland annat skrivit barnböcker som Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga med mera.

Asta

Hur många heter Asta?

 • Antal kvinnor som heter Asta 5 784 st (2 966 tilltalsnamn)

Vad betyder Asta?

Kvinnonamnet Asta är förmodligen en kortform av Astrid eller Anastasia och har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Enligt en annan tolkning härstammar det från det grekiska ordet för stjärna.Ásta är ett relativt vanligt namn på Island, där det kommer av ordet ást som betyder kärlek.
Namnet hade en viss popularitet under mellankrigstiden, men har sedan dess inte varit speciellt vanligt. De senaste åren har dock användningen ökat något igen. Det finns även en som heter Asta-Anna som andranamn. Namnsdag: 27 november (sedan 1986).

Kalender med temadagar 2021<>27 November
Hudterapeutens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 3,7 m/s Molnigt, men troligen uppehåll Känns som-3° Daggpunkt-3° Fuktighet 72.8% Soluppgång 08:20 Solnedgång 14:54 Dagens längd 6 h 34 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 27 November.”

 1. Asta är ett fint namn, har känt en, hon var städerska på ABF när jag jobbade där.
  Gävle Vapen, en restaurang som låg bredvid en av biograferna, Haralds pappa var kock där en period och ibland gjorde jag beställningar av räkmackorna, haha Kul att bolla lite med dej och väcka minnen till liv.
  Ha det fint,
  kram

 2. Den enda Asta jag har ”känt” är en katt som min moster hade. Asta uppnådde den aktningsvärda åldern 25 år. Inte illa för en katt, hon måste ha blivit tilldelad mer än 9 liv 🙂

  Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: