Dagens fakta 6 December.


Dagens namn

Niklas

Hur många heter Niklas?

 • Antal män som heter Niklas 31 327 st (22 394 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Niklas 4 st
 • Namnsdag Niklas 6 december
 • Andra stavningar Niklas Nichlas Nicklas Niclas
 • Vanliga smeknamn Niklas Nick Nicke Nikke

Vad betyder Niklas?

Niklas, Nichlas, Nicklas eller Niclas är ett mansnamn och en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekisk härkomst. En annan variant är Nicholas eller Nikolas. Nikolaus är bildat av orden Nike ”seger”, och laos ”folk”. Niklas (Nikulas) är belagt som namn i Sverige på en runsten från början av 1100-talet. Efter att Nils blev ett vanligare namn bland allmogen kom Niklas att ta dess plats som populärt förnamn inom adeln. Namnet var ett modenamn på 1960- och 1970-talen.

Nikolaus

Hur många heter Nikolaus?

 • Antal män som heter Nikolaus 640 st (107 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Nikolaus 6 december
 • Andra stavningar Nikolaus Nicholas Nicholaus Nicolas Nicolaus

Vad betyder Nikolaus?

Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nicolas, Nicholas) är ett egennamn och mansnamn, som är ett grekiskt namn bildat av Nike ”seger” och laos ”folk”. Det har använts i Sverige sedan 1100-talet. Namnet har förekommit hos ett antal ryska tsarer och hos ett antal påve påvar. Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre.Totalt är namnet vanligare bland 90-talets små pojkar än bland de vuxna svenskarna. De senaste åren har namnet (inklusive varianter) varit nära att bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen.

Kalender med temadagar 2021<>6 December
Nikolausdagen * Städarnas dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-6 °C Vind 6,1 m/s Mulet och något snö Känns som-13° Daggpunkt-11° Fuktighet 62.9% Soluppgång 08:39 Solnedgång 14:42 Dagens längd 6 h 3 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 6 December.”

 1. Ja, det måste väl vara nyfikenhet som får en att testa vad man kan göra med motorsågen.
  Tänk att mozzarella kan vara så gott trots att det knappt smakar någonting. Vinet du beställt har jag druckit, det smakar riktigt bra, men det beror förstås på vad man äter till det också.
  Kram

 2. God middag, hoppas lunchen varit god!
  Niklas, det är verkligen ett populärt killnamn.
  Förra gången vi hade kontakt per blogg, minns du ”Petrus bloggaren”, finlandssvensk. Skrev roliga inlägg. Du och han brukade kommenterar varandra. Iallafall vid en kommentar från mig till honom, skrev jag, idag är jag ledig och tänker åka till Enköping där jag aldrig varit. Men åk lite längre fick jag till svar av Peter som han egentligen hette. Åk till Västerås så bjuder jag på lunch. Han jobbade där och vi gick på lunch. Peter ville så gärna träffa dig. Han sa en gång, hänger du med, jag skulle vilja träffa Hebbe. Men jag hade inte tid. Sedan fick han cancer, blev opererad och bra igen. En dag hade han försökt ringa mig. Skrev i hans facebook, du ringde var det något speciellt? Fick en ledsen emoji tillbaka. Någon dag sedan gick hans fru in på hans facebook och berättade att han hade dött i cancer.
  Tror aldrig jag berättat detta för dig att han så gärna ville träffa dig.
  Ha en bra dag. Kram

  1. Nej, tror han kallade sig Petrus och något mer som bloggare. Han bodde i Skinnskatteberg tror jag det var. Finlandssvensk. Hans Facebookssidan finns fortfarande kvar.

   1. Jo men så hette han. Jag träffade som sagt honom en gång. En trevlig man. Träffades ni någongång? För han hade tänkt överraska dig?

 3. Städarnas dag, det behöver jag nog uppmärksamma tror jag, haha.
  Ja, det finns de som föds med talanger, men hur kommer man på att man har en motorsågskonst-talang?
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: