Dagens fakta 27 December.


Dagens namn

Johan

Hur många heter Johan?

 • Antal män som heter Johan 174 336 st (73 824 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Johan 18 st
 • Namnsdag Johan 27 december
 • Andra stavningar Johan Johann

Vad betyder Johan?

Johan är ett mansnamn och kommer från grekiskans Johannes som i sin tur bygger på ett arameiskt namn som betyder ”Gud har förbarmat sig”. Namnet har även samma betydelse som Johanna ”Gudagåva”.
Andra former av namnet är Jan, Jean, Jens, Jiloan, Jon, Johannes, John, Jahan, Juan, João, Juha, Juhani, Juhana, Giovanni och Jöns. Sverige har haft två kungar som burit namnet Johan, som i konungalängden räknas som Johan II.

Johannes

Hur många heter Johannes?

 • Antal män som heter Johannes 32 460 st (10 050 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Johannes 32 st
 • Namnsdag Johannes 27 december

Vad betyder Johannes?

Johannes, mansnamn av hebreiska hebreiskt ursprung med betydelsen ”Gud har förbarmat sig” eller ”Gud är nådig”. Johannes är ett av de mansnamn som givit upphov till flest variationer; Johan, John, Jan, Jonas, Hannes, Jon (mansnamn) Jon, Jöns, Jens, Heinz, Hans, Jo och Yohammed är alla varianter eller kortformer som förekommer i germanska språkområden, i romanska språkområden finns former som Juan (spanska), Giovanni (italienska), Jean (franska), Sean (irländska).Namnet Ivan är den ryska formen av Johannes. Johannes ökade i popularitet i slutet på 1980-talet. De senaste åren har trenden planat ut, men namnet är fortfarande mycket vanligt bland de nyfödda. Kring förra sekelskiftet var namnet också populärt, men inte lika mycket som nu. Det har aldrig funnits med på någon 10-i-topplista de senaste 100 åren, men om man lägger ihop alla varianterna ovan är det troligtvis det allra vanligaste mansnamnet i den kristna världen.
Tillägg:
Johni är en annan förkortning till namnet. På arameiska är namnet Johanon. Namnets betydelse kommer från den arameiska roten ”han” som betyder även här barmhärtighet. Yahia är också namnet på Johannes i arameiska.
Den armeniska varianten är Ohannes och Hovannes och är väldigt vanligt i Armenien och hos armenier som finns utanför Armenien.

Kalender med temadagar 2021<>27 December
Nationella regifting-dagen *

LOKALT VÄDER I UPPSALA

-10 °C Vind 1,0 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -10° Lufttryck 1010 hPa Daggpunkt -11° Fuktighet 91.5% Sikt 10 km Soluppgång 08:51 Solnedgång 14:49 Dagens längd 5 h 58 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 27 December.”

 1. Ja naturen skapar fina verk, jag blir helt salig av att gå runt och bara njuta av alla fina konstverk som finns.
  Så dumt att det inte går att kommentera, hoppas det funkar i morgon annars blir det mailkonversation med blogg.se igen.
  Det är inte farligt att han valde ett annat namn, att han ändra stavningen var väl mest en kul grej först, men sen började han kalla sej Harald som han har som tillnamn, och slutligen tog han bort dopnamnet helt och hållet från liggarna. Han har haft lite jobbigt i livet, och att byta namn är ett sätt att vända det ryggen. Han har två kusiner som gjort detsamma men av sina egna svårigheter.
  kram

 2. Johan döpte jag min son till, sen ändrade han det till Jovan och i höstas berättade han att han tagit bort det namnet helt och hållet, och nu heter han Harald. Han har sina skäl, men det är svårt för mamsen och släkten att vänja sej, svårast har nog lillebror.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: