Dagens fakta 27 December.


Dagens namn

Johan

Hur många heter Johan?

 • Antal män som heter Johan 174 294 st (73 824 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Johan 20 st
 • Namnsdag Johan 27 december
 • Andra stavningar Johann

Vad betyder Johan?

Johan är ett mansnamn och kommer från grekiskans Johannes som i sin tur bygger på ett arameiskt namn som betyder ”Gud har förbarmat sig”. Namnet har även samma betydelse som Johanna ”Gudagåva”.
Andra former av namnet är Jan, Jean, Jens, Jiloan, Jon, Johannes, John, Jahan, Juan, João, Juha, Juhani, Juhana, Giovanni och Jöns. Sverige har haft två kungar som burit namnet Johan, som i konungalängden räknas som Johan II.

Johannes

Hur många heter Johannes?

 • Antal män som heter Johannes 32 484 st (10 050 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Johannes 37 st
 • Namnsdag Johannes 27 december

Vad betyder Johannes?

Johannes, mansnamn av hebreiska hebreiskt ursprung med betydelsen ”Gud har förbarmat sig” eller ”Gud är nådig”. Johannes är ett av de mansnamn som givit upphov till flest variationer; Johan, John, Jan, Jonas, Hannes, Jon (mansnamn) Jon, Jöns, Jens, Heinz, Hans, Jo och Yohammed är alla varianter eller kortformer som förekommer i germanska språkområden, i romanska språkområden finns former som Juan (spanska), Giovanni (italienska), Jean (franska), Sean (irländska).
Namnet Ivan är den ryska formen av Johannes. Johannes ökade i popularitet i slutet på 1980-talet. De senaste åren har trenden planat ut, men namnet är fortfarande mycket vanligt bland de nyfödda. Kring förra sekelskiftet var namnet också populärt, men inte lika mycket som nu. Det har aldrig funnits med på någon 10-i-topplista de senaste 100 åren, men om man lägger ihop alla varianterna ovan är det troligtvis det allra vanligaste mansnamnet i den kristna världen. Tillägg:Johni är en annan förkortning till namnet. På arameiska är namnet Johanon. Namnets betydelse kommer från den arameiska roten ”han” som betyder även här barmhärtighet. Yahia är också namnet på Johannes i arameiska.Den armeniska varianten är Ohannes och Hovannes och är väldigt vanligt i Armenien och hos armenier som finns utanför Armenien.

Kalender med temadagar 2022<>27 December
Nationella regifting-dagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

0° C Vind 0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Lufttryck 995 hPa Sikt 1408 m Soluppgång 09:00 Solnedgång 14:42 Dagens längd 5 h 42 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 27 December.”

 1. Regifting var ett konstigt ord, jag var tvungen att googla och såg att det är ju inte så konstigt i dagens swengelska.
  Ja, hockeyn blev skräp, så nu bytte Växjö och Skellefte plats i tabellen, och Oskarshamn gick om Brynäs. Jaja, de har några fler matcher att spela innan det är klart.
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: