Dags att kasta ut julen..


Varför firas tjugondag jul?

Den så kallade Knutdagen, tjugondag Knut, har sitt namn efter den danska hertigen Knut Lavard (1096-1131). Han mördades utanför Ringstedt i Danmark den 7 januari 1131. Mördaren var hans kusin Magnus. Han såg Knut som en rival om vem som skulle få överta makten efter kung Nils – Magnus far.Knut blev helgonförklarad och när julfirandet – i slutet av 1600-talet – förlängdes med en vecka flyttades namnet Knut i almanackan från 7 till 13 januari. Tjugondag Knut kallas även tjugondag jul.Ledig på tjugondag Knut? Är det en röd dag?..Nej. Tjugondag Knut är ingen allmän helgdag och därmed ingen röd dag. Julgransplundring hör till tjugondag Knut När har man julgransplundring? Vad gör man? Och varför? Julgransplundring, även kallad Knutsfest eller Knutsdans, innebär att man klär av och kastar ut julgranen. Man städar också bort alla julsaker – för nu är julen definitivt slut. En julgransplundring hålls enligt tradition den 13 januari men många allmänna julgransplundringar hålls på någon närliggande helgdag. På julgransplundringar blir det dans kring julgranen, lekar, rivning av pepparkakshus, lotteri, fiskdamm, öppning av smällkarameller. Ibland kommer en tomte på besök..Den äldsta skildringen av tjugondagsfirande kommer från forskaren Olof Rudbeck den äldre (1630-1702). Han beskriver ett ”gästabudskrig” då julgästerna symboliskt ”kördes ut”..Att slänga ut julgranen i samband med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. Den traditionen – med presenter och godis till barnen – lever fortfarande kvar…(Artikel från Expressen.)

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: