Kommer ni Ihåg…


B&W

B&W:s stormarknad i Bromma.
B&W:s stormarknad i Bromma. Foto: Jurek Holzer…Artikel från Aftonbladet.

B&W var resultatet av en sammanslagning 1977 av Wessels och Bra Stormarknad. I början var namnet Bra & Wessels. Wessels hade sitt ursprung i varuhuset Th Wessel & Vett som öppnade i Malmö 1911. 1962 flyttades butiken till Jägersro och blev den första stormarknaden i Sverige. Vid öppningen rådde viss panik eftersom en stor folkmassa hade samlats. ”Ridande poliser fick kallas in för att bevara ordningen”, skriver Edward Blom på handelnshistoria.se.

”Dagen efter invigningen stod i dagstidningen att cirka 100 personer svimmade, tre fördes med ambulans till sjukhus och en dog”.

Kedjan Bra Stormarknad hade grundats av Göteborgsbolaget AB Turitz & Co i mitten på 60-talet. 1992 köpte KF B&W:s kedja med 14 stormarknader. En del döptes om till Robin Hood men varuhusen fick senare namnet Coop Forum.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Kommer ni Ihåg…”

 1. Jag minns när ”köpis” som det kallades, öppnade, men uppenbarligen minns jag inte vilka affärer som var i ändarna. Det fanns en biograf med fluffiga röda fåtöljer, där såg jag min första Bond-film. Jag jobbade på Grönlunds Ur&Optik, som låg bredvid nära zooaffären, under några år i slutet på 70-talet.
  Det finns en bok om Mackmyra, Valbo, eller kanske om köpcentrum (minns inte riktigt) där jag, min foxterrier och syrran är med på bild inne i byggnaden.
  Jag var 14 år och syrran 15.
  Ja det var glatt här igår, det var otippat att Leksand skulle förlora den matchen, ibland tror jag att spelarna underskattar motståndarna redan innan nedsläpp och då blir det svårt.
  Kram

 2. !00 avsvimmade personer och en död? Det låter helt galet, värre än en rockkonsert!
  I Valbo köpcentrum låg det väl en B&W i ena ändan och ett OBS i den andra?
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: