Dagens fakta 14 April.


Dagens namn

Tiburtius

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 44
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 14 April

Betydelse Tiburtius

Mansnamnet Tiburtius är ursprungligen ett gammalt romerskt släktnamnsom bildats av namnet på staden Tibur. En martyr på 200-talet hette Tiburtius, men man känner inte till så mycket fakta om honom. I almanackan har dagen varit en märkesdag för årstidernas växlingar och det sades förr att om Tiburtiusdagen var varm och vacker så skulle sommaren bli kall och regning. Enligt traditionen uppvisas de nyfödda björnungarna på Skansen upp denna dag.Namnet är ett av de allra ovanligaste som återfinns i almanackan.31 december 2005 fanns det totalt 36 personer i Sverige med namnet Tiburtiusvarav 7 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 2 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 14 april. cs:Tiborhu:Tiborsk:Tibor

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Klart och uppehållsväder

-6 °C Vind 0,0 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -6° Daggpunkt-7° Fuktighet 92.5% Sikt 50 km Soluppgång 05:36 Solnedgång 20:06 Dagens längd 14 h 30 min.

Kikade in till Storken nu på morgonen,,och se,där hade kommit ett till ägg.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 14 April.”

  1. Enligt bondepraktikan (eller nåt?) så går björnarna ur idet på Tibertius-dagen. Inte bara på Skansen, det gör dom i Lycksele också 🙂

    Ser ut som du får en härlig dag!

    1. Ja det blir kanske som förra året 3 st ägg,jag är lite osäker om jag sett båda i storkparet,har inte sett någon ringmärkning..förra året var en märkt med ett nr 715,hanen hade en sändare på ryggen..Kan vara ett nytt par nu..Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s