Dagens fakta 9 Mars.


Dagens namn

Torbjörn

 • Antal män 21 210 st (11 297 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 9 mars
 • Andra stavningar Thorbjörn

Betydelse:

Torbjörn eller Thorbjörn är ett gammalt nordiskt mansnamn som bl.a. förekommer på runstenar och är sammansatt av gudanamnet Tor och ordet björn. Innan det infördes i almanackan 1901 till minne av kemisten Torbern Bergman (Torbern är en dansk form av namnet), var namnet inte speciellt vanligt och förekom nästan bara i de västra delarna av Sverige. På 11950- och 1960-talet blev det ett modenamn och kom då att bli ett av de vanligare pojknamnen. Populariteten sjönk dock snabbt, och sedan 1980 är det åter ett ganska ovanligt namn.

Torleif

 • Antal män 480 st (224 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 9 mars
 • Andra stavningar Thorleif

Betydelse:

Torleif, eller Thorleif (fornisländska Þorleifr), är ett fornnordiskt mansnamn, sammansatt av gudanamnet Tor – och leif -”arvinge”. Torleif är idag ett väldigt ovanligt namn i Sverige. Det förekommer på runstenar och återupptäcktes i Sverige på 1800-talet genom inflytande från Norge där namnet är vanligare.

Temadagar 2020 9 Mars Tomatsåsens dag*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+6 °C Vind 4,7 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som+3° Daggpunkt +3° Fuktighet 80% Sikt 50 km Soluppgång 06:24 Solnedgång 17:38 Dagens längd 11 h 14 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 9 Mars.”

 1. Jaha, då kanske man ska fira med pasta och stänke-skvätt-sås? För sån är den, tomatsåsen. Den stänker och skvätter på en, både när man lagar den och när man äter. Bör tillagas och ätas när man har röda kläder på sig. Som tur är har jag mycket rött i garderoben, tomatsås är ju jättegott 😀

  Ha en braig start på veckan!

 2. Det är ju både resurssnålt och praktiskt att göra mat till flera dagar, det blir oftast nån låda över för mej också när jag lagat mat. Förr i tiden gjorde man ju storkok.
  ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: