Dagens fakta 13 Mars.


Dagens namn

Greger

 • Antal män 2 944 st (1 191 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 13 mars

Betydelse:

Greger är ett mansnamn, och en nordisk form av Gregorius som i sin tur är en latinsk form av det grekiska namnet Gregorios som betyder vaksam, vaktande. Första gången namnet dokumenterat användes i Sverige är år 1247 då Riksföreståndaren Birger Jarls (oäkta) son fick namnet Greger Birgersson.
En tidig och betydelsefull namnbärare var påven Gregorius den store, skaparen av den gregorianska musiken. Även påven Gregorius XIII har satt spår i historien genom den Gregorianska kalendern.Greger började bli populärt på 1940-talet och trenden höll i sig in på 1970-talet. Under 1980-talet föll populariteten kraftigt och under 1990-talet var Greger mycket ovanligt som dopnamn. De senaste åren har bara ett tiotal pojkar fått det som förnamn varje år, bara någon enstaka av dem har fått det som tilltalsnamn.

Kalender 2021<>13 Mars,,Mazarindagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 3,6 m/s Soluppgång 06:14 Solnedgång 17:46 Dagens längd 11 h 32 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 13 Mars.”

 1. Det blir kämpigt för Brynäs att hänga kvar.
  När man läser om bin blir man både överraskad och imponerad, vi skulle nog klara oss dåligt utan dessa små flygare, men människan håller ju tyvärr på att utrota alla viktiga småkryp. Vem ska t.ex pollinera sen?
  Att det ska var så svårt att förstå att alla liv har en viktig uppgift att fylla för vår existens? (kanske inte fästingar då)
  kram

 2. rin rin rin rin rin rin… Se där! Nu har jag redan firat ”massa rin”-dagen 😉 Fast jag skulle faktiskt föredra den äkta varan… 😀

  Ha en finfin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: