Dagens fakta 11 Januari.


Dagens namn

Jan

Hur många heter Jan?

  • Antal män som heter Jan 125 197 st (58 958 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor som heter Jan 130 st (13 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Jan 11 januari
  • Andra stavningar Jahn
  • Vanliga smeknamn Janne

Vad betyder Jan?

Jan är en kortform för Janus, namnet på en romersk gud. Janus har också gett namn till månaden januari.Jan är ett mansnamn med tyskt ursprung som använts i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var från början en kortform av Johannes som betyder ”herren är nådig” eller ”Gud har förbarmat sig”. Det kan också vara ett smeknamn för Janice eller Janet som kvinnonamn, eller ett hebreiskt kvinnonamn som betyder ”Guds gåva” eller ”Gud är nådig”.
På 1940-talet var namnet ett modenamn. Namnet används ofta i dubbelnamn som Jan-Erik eller Jan-Ove. Personer som heter Jan kan även kallas Janne.

Jannike

Hur många heter Jannike?

  • Antal kvinnor som heter Jannike 624 st (486 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Jannike 11 januari
  • Andra stavningar Jannicke

Vad betyder Jannike?

Jannike eller Jannicke, är ett kvinnonamn som är en smekform av Jane, Janna, Johanna eller andra femininformer av John, Jan, Johan och liknande. Alla dessa kommer ursrungligen från Johannes.Jannike upplevde en viss popularitetsvåg under 1980-talet, och betyder underbar och atraherande kvinna, då det liknande namnet Jannika kom med i almanackan, men denna har nu ebbat ut och namnet är nu på väg nedför på topplistan. Totalt sett är namnet inte så vanligt.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+3° C Vind 4 m/s Mulet, men troligen uppehåll Lufttryck 1002 hPa Sikt 47265 m Soluppgång 08:49 Solnedgång 15:07 Dagens längd 6 h 17 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

En tanke på “Dagens fakta 11 Januari.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: