Dagens fakta 9 Januari.


Dagens namn

Gunder

 • Antal män 718 st (202 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 9 januari

Betydelse:

Gunder är ett mansnamn, en dansk variant, med samma ursprung och betydelse som Gunnar. Namnet är just nu mycket ovanligt. Sedan slutet på 1980-talet har bara två personer fått namnet som tilltalsnamn 2010 och därefter 2016.

Gunnar

 • Antal män 104 629 st (15 744 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 8 st
 • Namnsdag 9 januari

Betydelse:

Gunnar är ett mansnamn med gammalt norden nordiskt ursprung. Bildat av gunnr – strid, och haria – krigare (jämför substantivet här). Namnet förekommer som runstensnamn från 800-talet på en ristning vid Oklunda gård, Husby i Östergötland. ”Gunnar ristade dessa runor. Och han flydde saker till ett brott. Sökte skydd i detta vi ….”.
I nordisk mytologi är Gunnar Gjukeson en gestalt i sagorna om Sigurd Fafnesbane. Historien om denne anses bygga på Gundaharius, den siste burgunderkonungen, som föll i strid mot hunnerna år 437. Namnet var också populärt i fornnordisk tid som till exempel Gunnar på Hlidarende Gunnar på Lidarände, en isländsk storbonde och skald i Njals saga och Gunnar Keldugnupsfånen, huvudperson i en isländsk askepiltsaga från 1400-talet.
År 1900 var Gunnar det tionde vanligaste pojknamnet. 1925 hade Gunnar avancerat till femteplatsen och höll den positionen även 1950. Därefter har populariteten avtagit.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+3 °C Vind 2,9 m/s Känns som +0° Daggpunkt -3° Fuktighet 61.4% Soluppgång 08:52 Solnedgång 15:03 Dagens längd 6 h 11 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

9 reaktioner till “Dagens fakta 9 Januari.”

 1. Nä du, jag visste inte vem Sarah var, men misstänkte att hon var simmare då Björn frågade om hon ville ha flytväst eller om hon klarade sej utan.
  Jag har säkert hört eller läst något men har ju så dåligt minne. Hon har ju vunnit en massa tävlingar fick jag reda på.
  Det är både roligt och känslosamt att hitta sina gamla minnen så där. Som även du gjort och skrivit om, dina kläder du sytt, stickat och påtat.
  Kram

 2. Gunder Hägg var idolen på 40-talet, då han satte flera
  världsrekort på 1500, 3000, 5000 meter.
  Han och Arne Andersson var rivaler. – Såg båda två på Stadion i Stockholm.

  4 minusgrader och grått i norra Virginia. Blah!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s