Dagens fakta 13 Januari.


Dagens namn

Knut

 • Antal män 14 227 st (4 733 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 53 st (10 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 13 januari

Betydelse:

Knut är ett mansnamn med nordiskt ursprung. Vanligtvis tolkas dess betydelse som identiskt med det moderna ordet knut, ibland anges betydelsen vara ”den käcke” eller den frimodige efter ett tyskt ord. Namnet har förekommit som kunganamn både i Sverige och Danmark.Namnet var populärt kring föra sekelskiftet, men användes mer sällan under senare delen av 1900-talet. Dock verkar trenden just nu vara uppåtgående.31 december 2005 fanns det totalt 17 599 personer i Sverige med namnet,varav 8 477 med det som tilltalsnamn. Det fanns samtidigt också 50 kvinnor som hette Knut, och 13 personer hade det som efternamn.År 2003 fick 99 pojkar namnet, varav 12 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 13 januari sedan slutet av 1600-talet, till minne av danske kungen Knut den helige.

Temadag 13 Januari Tjugondag jul*

LOKALT VÄDER I UPPSALA

+0 °C Vind 4,1 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -4° Lufttryck 1005 hPa Daggpunkt +0° Fuktighet 100% Sikt 10 km Soluppgång 08:39 Solnedgång 15:17 Dagens längd6 h 38 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 13 Januari.”

 1. Dags att städa ut julen alltså. Men jag tjuvslutade redan i fredags och har haft en skön dag ute istället 🙂 Tjugondag Knut – då går Ama ut! 😀

  Ha en fin fortsättning på den nya veckan!

 2. I dag har vi 4 plusgrader efter att ha varit vid 20 i går.
  Det är typiskt för det här området. Kroppen får vänja sej.

 3. De längtade efter sitt rätta element…vatten, man har ju sett på TV vilka faror som väntar mellan kläckningen och havet så de är väl instinkt också att det ska gå fort, även om vägen var övervakad och trygg här.
  kram

 4. De djur utan vingar blir nog lite rädda och livliga då de hamnar uppe i luften, så jag kan tänka att de små benen gick för fullt.
  ha en fin start på den nya veckan,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s