Dagens fakta 15 Januari.


Dagens namn

Laura

 • Antal kvinnor 5 412 st (3 665 tilltalsnamn)
 • Antal män 3 st
 • Namnsdag 15 januari

Betydelse:

Laura är ett kvinnonamn med latinskt ursprung. Det är en kortform av Laurentia som i sin tur är femininform av Laurentius (namn) Laurentius. En alternativ tolkning är att det kommer från latinska ordet laurus – ”lager” och innebörden skulle vara ”den lagerkrönte”, dvs en segrare då vinnare kröntes med en lagerkrona kring huvudet.
Namnet har aldrig varit direkt vanligt som tilltalsnamn. Just nu är trenden dock uppåtgående och namnet tillhör de 150 vanligaste.
31 december 2005 fanns det totalt 2 996 personer i Sverige med namnet,varav 1 620 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 86 flickor namnet, varav 58 fick det som tilltalsnamn.
Laura är även namnet på en veckotidning som ges ut av Allers förlag.

Lorentz

 • Antal män 1 234 st (249 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 2 st
 • Namnsdag 15 januari
 • Andra stavningar Lorens

Betydelse:

Lorentz eller Lorens är ett mansnamn som är en tysk form av det latinskanamnet Laurentius. Namnet är relativt ovanligt, speciellt som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 1411 personer i Sverige med namnet Lorentz eller Lorens, varav 248 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 25 pojkar namnet, varav 2 fick det som tilltalsnamn.

Temadag 15 Januari Tulpanens dag*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+3 °CVind 2,2 m/s Känns som +1° Daggpunkt +3° Fuktighet 97.9% Soluppgång 08:43 Solnedgång 15:16 Dagens längd 6 h 33 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 15 Januari.”

 1. Idag 16 januari är det exakt 47 år sedan min yngste behagade att komma till oss. 4.200 kg tung! Han är lite större nu kan man säga! Grattis till honom och oss som fick denna guldklimp!

 2. Men då 😦 sonen är generös med både det ena och det andra, men detta hade han ju inte behövt bjuda på.
  Ja, Norriz vill ha sin nya husse för sej själv på nätterna, jag har hört av husses föräldrar att N är sååå kelig och gosig när de besöker honom, då dagtid är det tydligen ok att dela 😉
  Krya på dej-kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s