Dagens fakta 3 Mars.


Dagens namn

Gunborg

 • Antal kvinnor 7 745 st (2 355 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 3 mars

Betydelse:

Gunborg är ett fornnordiskt kvinnonamn. Namnet är sammansatt av orden gunr ?strid? och borg(h) ?beskydd?, vilket tillsammans kan uttolkas som ?skydd i strid?.Namnet förekommer ofta på runstenar, men blev sedan under medeltiden ganska ovanligt. I slutet av 1800-talet fick det dock ett uppsving och blev efter att det kommit in i almanackan 1901 mycket populärt under några decennier. Bland kvinnor som idag är mellan 70 och 90 år var det troligen bland de 50 vanligaste, men räknat på hela befolkningen ligger det idag runt 90:e plats. De senaste decennierna har i nästan ingen flicka fått det som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 17628 personer i Sverige med namnet,varav 6229 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 6 flickor namnet, varav ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 mars (sedan 1901)

Gunvor

 • Antal kvinnor 14 122 st (6 715 tilltalsnamn)
 • Antal män 2 st
 • Namnsdag 3 mars

Betydelse:

Gunvor är ett fornnordiskt kvinnonamn, med delvis oklar betydelse. Ett till synes avlägset men möjligt ursprung är från det armeniska ordet gunavor(=färggrann). Att armeniskt ursprung hävdas grundas på exempel på flertal germanska ord som delar tydliga lingvistiska likheter med de respektive armeniska . Namnet förekommer på runstenar (Gunvar) och återupptäcktes på 1800-talet. Det hade en popularitetstopp på 1920-talet 1920- och 1930-talet 1930-talen och är numera, liksom de andra namnen som börjar med Gun, mycket ovanligt hos unga flickor. De senaste decennierna har knappt några flickor fått det som tilltalsnamn. Totalt sett hör det dock fortfarande till de hundra vanligaste kvinnliga förnamnen i Sverige.31 december 2005 fanns det totalt 23131 personer i Sverige med namnet,varav 12080 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 13 flickor namnet, varav ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 mars (sedan 1993)

Temadagar 2020 3 Mars Music Freedom Day* Mandelkubbens dag*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 3,6 m/s Mulet och något snö Känns som -3° Daggpunkt +1° Fuktighet 98.6% Sikt 5 km Soluppgång 06:42 Solnedgång 17:23 Dagens längd 10 h 41 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 3 Mars.”

 1. Bra jobbat, du hittar säkert något i skåpen som blir en god rätt. Själv har jag nyss ätit min matlåda som innehöll högrev och mandelpotatismos.
  Ha en fin kväll,
  Kram

 2. Så bra och snällt att kunna hjälpa till med såna saker, det blir säkert både trevligt och uppskattat.
  Då får ni ha det så fint
  kram

 3. Mandelkubbens dag, blir det någon kubb för dej?
  Undrar varför den inte är lika uppmärksammad som kladdkakans eller kanelbullens dag? Då annonseras det stort om kampanjpriser och ”alla” köper.
  Önskar dej en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s