Dagens fakta 4 Mars.


Dagens namn

Adrian

 • Antal män 12 929 st (9 445 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 43 st (26 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 4 mars

Betydelse:

Adrian är ett mansnamn som är en modern form av det Latinska namnet Hadrianus, vilket betyder ”man från staden Adria”.Från början var det ett efternamn som bars av människor bosatta vid Adriatiska havet.
Adria var en stad i Norditalien som gett upphov till namnet Adriatiska havet. Som romerskt kejsarnamn skrevs det Hadrianus. Namnet kom till Norden från Holland på 1500-talet. Den feminina motsvarigheten till Adrian är Adriana. Namnet var mycket ovanligt före 1970, men har sedan ökat starkt i popularitet. 31 december 2005 fanns det totalt 5376 personer i Sverige med namnet,varav 3342 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 269 pojkar namnet, varav 195 fick det som tilltalsnamn. Det finns även en stad i Lenawee county, Michigan, Förenta Staterna som heter Adrian. Adrian används även som efternamn/släktnamn. Namnsdag: 4 mars (sedan 1680; fram till 1830 skrevs det Adrianus. Före 1680 var namnsdagen 5 mars)Adrian är också en betydelse som heter ”den mörke”Flera helgon har haft namnet Adrian.

Adriana

 • Antal kvinnor 1 699 st (1 089 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 4 mars

Betydelse:

Kvinnonamnet Adriana är en feminin form av den manligamotsvarigheten Adrian som är en modern form av det latinska namnet Adrianus sombetyder ”en man från Adria”. Namnet Adrian kom till Norden från Holland på 1500-talet, medan den feminina formen knappast har förekommit i Sverige förrän i modern tid.Namnet är ovanligt i Sverige, men trenden är uppåtgående.
Den 31 december 2006 var 845 kvinnor med förnamnet Adriana folkbokförda i Sverige; av dessa hade 519 namnet som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 14 flickor namnet, varav 4 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 4 mars (sedan 2001).

Temadagar 2020 4 Mars Bananens dag*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 4,7 m/s Mulet och duggregn Känns som -2° Daggpunkt +2° Fuktighet 98.6% Sikt 972 m Soluppgång 06:39 Solnedgång 17:25 Dagens längd 10 h 46 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 4 Mars.”

 1. Men så lustigt… Vi var ute på en morgonpromenad och gick då förbi en fruktaffär där det låg bananer. Sa då att det var länge sen vi åt såna där grillade bananer med choklad i, det vore gott.
  Åsså är det bananens dag idag – vilket sammanträffande!
  Bananerna fick dock inte följa med hem – idag har vi andra planer än bananer (kolla rimmet!) 😀

  Ha en fin banandag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s