Dagens fakta 28 Januari.


Dagens namn

Karl

 • Antal män 202 479 st (40 108 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 21 st
 • Namnsdag 28 januari
 • Andra stavningar Carl
 • Vanliga smeknamn Calle Kalle

Betydelse:

Mansnamn av germanskt ursprung som avleds från urgermanskans ”karlaz”(man/fri man). Den nuvarande formen av namnet Karl/Carl kommer till oss från fornnordiskan och är identiskt med substantivet karl. I Sverige har många kungar burit detta namn. Det äldsta svenska belägget är en runinskrift ristad av sjöfarare från nuvarande Sverige på en sten på en ö vid Djepnrs mynning i Svarta havet från 1000-talet, Grane gjorde denna stenkista efter Karl, sin bolagsman.Namnet hör till de allra vanligaste mansnamnen. Stavningen Karl är det tredje vanligaste mansnamnet i Sverige och bars 2008 av 212000 personer. Stavningen Carl är det 12:e vanligaste mansnamnet i Sverige och bars 2008 av 121000 personer. Tar man med båda stavningarna är namnet det vanligaste i Sverige.Namnet Karl betyder ”fri man”.Namnet förekommer också i flera dubbelnamn som Carl-Henrik, Carl-Johan, Carl-Albin, etc. Dubbelnamnen kan skrivas med eller utan bindestreck.Andra betydelser: I nordisk mytologi den förste av fria bönder (avlad av Rig) samt även ett namn på Oden.

Karla

 • Antal kvinnor 1 234 st (631 tilltalsnamn)
 • Antal män 12 st
 • Namnsdag 28 januari
 • Andra stavningar Carla

Betydelse:

Karla eller Carla är ett kvinnonamn och feminin form av Karl som är av germanskt ursprung och betyder ”fri man”. Karla kan kanske därför sägas betyda ”fri kvinna”. Namnet har förekommit i Sverige sedan början av 1800-talet och stavades i början huvudsakligen med C. Numera har stavningen med K viss överhand och är också den som används i almanackan. Karla hade en viss popularitet kring förra sekelskiftet, men är inte så vanligt nu för tiden.

Temadagar 2020 28 Januari European Privacy & Data Protection Day*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 1,9 m/s Känns som +0° Daggpunkt +2° Fuktighet 99.3% Soluppgång 08:18 Solnedgång 15:49 Dagens längd 7 h 31 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 28 Januari.”

 1. Haha, när man har sorterat är det bäst att åka iväg med kassarna direkt, varför är det så svårt att skiljas från vissa saker? Även om man inte använder de så ska de sparas, nä man måste vara sträng och sen bara bära iväg det.
  Såg ett avsnitt av Solsidan då Fredde bar iväg Mickans kläder till second hand och hon blev galen, gick dit och försökte få tillbaka de, men de var sålda…sen kommer Anette hem på någon fest med en av klänningarna på sej…haha.
  Lite av den anledningen jag har svårt att handla eller lämna kläder på second hand här i skogen, det gick bättre när jag bodde i Stockholm.
  Jag har uppdaterat inlägget med utmaningen
  kram

 2. Det är ju en av fördelarna med detta bloggande, man får nya tips på musik, mat, resmål och framförallt nya vänner.
  Den 56-åriga Bondbruden består nog en del av botox och Silicon ser det ut som, haha’
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s