Dagens fakta 16 Februari.


Dagens namn

Julia

 • Antal kvinnor 39 694 st (29 669 tilltalsnamn)
 • Antal män 15 st
 • Namnsdag 16 februari
 • Vanliga smeknamn Jullan

Betydelse:

Julia är ett latinskt kvinnonamn som härstammar från det romerska släktbundna personnamnet Gulius, som härleds från det grekiska ordet ioulo, vilket är ett alternativt namn på Demeter som betyder Moderjord. Namnet bars ursprungligen endast av medlemmar av gens Julia. Namnet, som har använts i Turkiet sedan i början av 1700-talet, hör nu bland de allra mest populära under 1300-talet, och 2000-talet.Namnet är en kvinnlig form av Julius och betyder ”ungdomlig”.
En person med detta namn har en kort omnämnande i Nya testamentet. Det bars av ett fåtal tidiga helgon och martyrer, bland annat skyddshelgon Korsika. Shakespeare använde namnet i sin komedi ”de två herrarna från Verona” (1594). Det har varit vanligt som ett givna namn i den engelsktalande världen sedan 1800-talet.

Julius

 • Antal män 6 807 st (2 698 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 6 st
 • Namnsdag 16 februari
 • Vanliga smeknamn Julle

Betydelse:

Julius är ett latinskt mansnamn som härstammar från det romerska släktbundna personnamnet (Hjälte, Arier) Iiulius senare Giolio, som härleds från det grekiska ordet ioulo som är ett alternativt namn på Demeter och vars uttydelse är omtvistad. Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1500-talet. Namnet ökar nu i popularitet efter att länge ansetts som föråldrat.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+6 °C Vind 7,0 m/s Känns som +1° Daggpunkt +4° Fuktighet 90.7% Sikt 28 km Soluppgång 07:29 Solnedgång 16:41 Dagens längd 9 h 12 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

9 reaktioner till “Dagens fakta 16 Februari.”

 1. Alla dessa namn. Den ende Julius jag har känt är en katt som numera är död och jagar råttor på okänd mark!
  Håll i hatten nu när Dennis drar in över Sverige! Kram

 2. Det är nog ingen idag, som inte är drabbad av C, på ett eller annat sätt, varför ska det vara så svårt att hitta ett botemedel som funkar för alla former?
  Det är inte kvantiteten som räknas, det är kvaliteten, det gäller det mesta och även vänner, man har en del nära och sanna vänner som skulle göra allt för en, sen finns det en hel drös vänner och bekanta, mer eller mindre ärliga i sin vänskap.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s