Dagens fakta 1 Mars.


Dagens namn

Albin

 • Antal män 23 477 st (16 761 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 12 st
 • Namnsdag 1 mars

Betydelse:

Albin är ett namn för vanligtsvis pojkar). Namnets betydelse är bland annat: röd ledare (indianbetydelse), stark och stilig (vikingabetydelse), den som älskar gult (modern betydelse) Albin är i Sverige bland de 25 vanligaste namnen på nyfödda pojkar 2008. Detta gör att namnet nu är nästan lika populärt som vid sekelskiftet 1900. Det fanns det totalt ca 18 000 personer i Sverige med namnet 2008. Detta placerade namnet på en 116 plats bland vanliga namn (mellan Jens och Harry).Albin betyder även fisk på koreanska.
Den första kände bäraren av namnet var munken Albinus från Bretagne. Han föddes i Vannes 470 och dog i Angers, Maine-et-Loire år 550. Där verkade han även som biskop under 25 år i abbotklostret Tintillac. Albinus blev efter sin död kanoniserad.Sankt Albin ger skydd mot sjöröveri och han är skyddshelgon för flera hamnstäder bland andra, Sankt Aubin (Jersey) som även är uppkallad efter honom.Sankt Albins festdag 1 mars vilket även är Albins namnsdag 1 mars. Fram till 1830 skrevs namnet som Albinus i almanackan. Efter det fram till 1986 var han ensam som namnsdagsbarn, mellan 1986-1992 delades dagen med Alba och Alban. Mellan åren 1993-2000 delades den med Inez, därefter endast med Elvira.På 1950-talet var det många norrmän som hade namnet Albin,men vid senare tid blev namnet vanligare i Sverige…

Elvira

 • Antal kvinnor 17 378 st (7 363 tilltalsnamn)
 • Antal män 4 st
 • Namnsdag 1 mars

Betydelse:

Elvira är ett kvinnonamn från Spanien av västgotiskt ursprung och har därför också funnits i tyskspråkiga länder.
Betydelsen är oklar men ”El-” kan möjligen härledas till ”älva” eller alternativt till ”Aethel” dvs. ädel. Namnet kan således ha betydelsen ”älvornas rådgivare” och har använts i Europa sedan folkvandringstiden men blev vanligare då namnet under tidig medeltid åter spreds till central- och nordeuropa från Spanien där det var vanligt förekommande bland högadliga kvinnor. Enligt en senare men felaktig tolkning har Elvira tillskrivits ett arabiskt ursprung med betydelsen ”den vita” och av den anledningen har namnet erhållit den nuvarande placeringen i almanackan pga. kopplingen till Albin som också har betydelsen ”vit”. Elvira är ett namn som är populärt bland de yngsta idag (bland de 100 vanligaste), liksom det var vid sekelskiftet 1900, då det var Elvira Madigans tragiska öde som fascinerade människorna. 31 december 2005 fanns det totalt 12614 personer i Sverige med namnet, varav 3052 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 497 flickor namnet, varav 237 fick det som tilltalsnam.

Temadagar 2020 1 Mars Krama en bibliotekarie-dagen*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 3,4 m/s Mulet och något snöblandat regn Känns som-3° Daggpunkt +0° Fuktighet 99.3% Sikt 2 km Soluppgång 06:48 Solnedgång 17:18 Dagens längd 10 h 30 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

8 reaktioner till “Dagens fakta 1 Mars.”

 1. ELVIRA Madigan
  ”Sorgeliga saker hända ….
  Vacker var hon som en ängel …”
  Lyssnade just på Evert Taube. Vilken fin visa.

  Här är solen i fullt sken – Nej, den skenar inte. Den skiner! Vårtecken?

  1. Oj,jag visste inte att Evert sjungit in den melodin..Här har det kommit lite snö i natt och på fm,solen kom nu på em +3,4.Det var tungåkt på vasaloppet idag tyckte många,Norsk seger damklassen vanns av en Moratjej..Haé Kram.

 2. Förstår att du måste vila dig! Det har varit jobbigt med både Vasalopp och stafett.
  Ta det lugnt!Tänk på att du är gammal,
  Kram!

 3. Har snön kommit till dej nu? Här håller den på att regna bort.
  Innan jag flyttade hit hade jag nog aldrig hört eller sett en trana, det finns gott om de här, de dansar och häckar runt Osdal varje år, jag gillar deras trumpetande så kommer att sakna det.
  ha en fin söndag,
  kram

 4. Oj vad vitt det har blivit hos dig! Ser att dom har det rätt kämpigt i Vasaloppet också…

  Ha en fin dag och ifall du har nån morot i gömmorna så vet du vad du kan använda den till idag 😀

 5. Redan 1 mars! Snart är det hemgång. Några veckor till, närmare bestämt ca 3. Vi kanske inte får komma in i landet! Hahaha! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: