Dagens fakta 18 Februari.


Dagens namn

Frida

 • Antal kvinnor 30 561 st (21 641 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 18 februari

Betydelse:

Kvinnonamnet Frida är ett fornnordiskt namn som betyder ”den vackra” och ”den älskade”. Kan även vara en kortform av tyska namn som Frideborg, Alfrida, Elfrida och Valfrida.Frida (Farida) på arabiska betyder unik.
Det äldsta belägget i Sverige är från år 1388. Under 1980-talet och första halvan 1990-talet upplevde namnet en modevåg. Som bäst låg Frida på 10:e plats på topplistan (1993). Numera är tendensen något avtagande.

Fritiof

 • Antal män 1 001 st (127 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 18 februari
 • Andra stavningar Fritjof

Betydelse:

Fritiof eller Fritjof är ett mansnamn som kan tolkas på två sätt, antingen som ”fridstörare” eller ”fridens tjänare” beroende om man ser tjof som ”tjuv” eller som engelskans theow ”tjänare”.Fritjof är den äldre stavningen av namnet. I svenska almanackan användes denna stavning under åren 1901-1992, men därefter ändrades den till Fritiof (från 2001 den 18 februari). Namnet blev mycket modernt under mitten av 1800-talet, efter att Esaias Tegnérs Frithiofs saga kommit ut 1825. Under större delan av 1900-talet har namnet varit relativt ovanligt.

Kalender 2021<>18 Februari,,Fotens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-6 °C Vind 3,8 m/s Soluppgång 07:23 Solnedgång 16:46 Dagens längd 9 h 23 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 18 Februari.”

 1. Det sägs att smaksinnet ändrar sej var 7e år, men en sån sak som dina fiskbullar och min entrecote sitter nog i skallen. Fiskbullar kan jag också klara mej alldeles utmärkt utan.
  Kram

 2. Dags att pyssla om foten idag då, vilken ska man ta? Höger eller vänster? Haha, jag nä skojar förstås.
  Entrecote är fint kött, men jag har svårt för den sen jag fick en sur i restaurangen på Eos hotell i Sandviken, det är ju några år sedan, närmare bestämt 47, men jag kan fortfarande känna smaken ibland.
  Du får ha en bra dag
  kram

 3. Fotens dag? Bara den ena då, eller? Nu tycker jag synd om den foten som jag inte ska fira och undrar hur i allsindar ska välja vilken av dom som ska få vara med på partyt? 😉

  Ha en fin fot(o)dag!

  1. Beror väl på om man är höger- eller vänsterfotad givetvis.
   Vilken fot skoas först?

   Fiskbullar- Yishsh! Fick dom under kriget.
   Herndon – 3 minusgrader och isbelaggda gator. Grå himmel men ingen snö – än i alla fall.

   1. Ja du Ruth,många av Temadagarna kan vi väl klara oss utan,men det sägs ju inget om vilken fot som menas,inte hur många heller..Vi får vara glada att vi inte är ”Tusenfotingar”..Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: